TP 801-1 Běžné stavební konstrukce


44 – Zastřešení

Beton střešních konstrukcí železový

Betonem střešních konstrukcí se rozumí vytvoření monolitické železobetonové střešní konstrukce. Obsahem standardu je vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku, nebo vypuštění betonové směsi z kontejneru nebo ukládání betonové směsi čerpadlem, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí směsi v konstrukci, strojní hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce hlazením dřevěným hladítkem.

Bednění střešních konstrukcí

Bednění je plošná konstrukce nutná k vytvoření potřebného tvaru železobetonových střešních konstrukcí zřízená z řeziva nebo ze standardních desek z překližky. Obsahem standardu je vynesení výškových bodů, založení a rozměření obedňovací konstrukce, výběr a uříznutí obedňovacího materiálu podle tvaru bednění s potřebným přesunem v pracovním prostoru, montáž pomocného lešení, sestavení bednění z prken nebo hrubých dílců do tvaru bednění střešních konstrukcí, osazení převázek a rozepření bednění rozpěrkami, vyvrtání otvorů ve stěnách bednění a stažení bednění stahovacím drátem, provedení všech hřebíkových a skobových spojů, zajištění konstrukce bednění zápěrami a vzpěrami proti vychýlení, odstranění zbytku materiálu a nečistot z vnitřku bednění, potřebná manipulace s materiálem a pomocným lešením v pracovním prostoru, příprava roztoku a nátěr nebo nástřik styčných ploch bednění proti přilnavosti betonu.

Odbednění střešních konstrukcí

Odbedněním se rozumí demontáž a odstranění bednící konstrukce. Obsahem standardu je přestřižení stahovacích drátů, uvolnění a odstranění zápor, vzpěr a převázek, uvolnění obedňovacích prken nebo hrubých dílců od betonu, ustřižení stahovacích drátů a přihnutí zbylých konců ke konstrukci, demontáž pomocného lešení a uložení získaného materiálu v pracovním prostoru.

Podpěrná konstrukce střešních konstrukcí - zřízení

Podpěrná konstrukce slouží k zajištění střešní konstrukce se zesílením dna bednění pro zatížení betonovou směsí a výztuží po dobu nezbytnou k dosažení dostatečné pevnosti střešní konstrukce. Obsahem standardu je výběr řeziva a uříznutí na potřebnou délku, manipulace v rámci pracovního prostoru, zřízení podpěrné konstrukce pomocí sloupků s podklínováním nosných lyžin a podvlaků, provedení hřebíkových a skobových spojů a prostorové zavětrování, manipulace s materiálem v pracovním prostoru.

Podpěrná konstrukce střešních konstrukcí - odstranění

Odstraněním podpěrné konstrukce se rozumí kompletní demontáž. Obsahem standardu je uvolnění zavětrovacích prken, odstranění klínů a uvolnění sloupků a skobových spojů, postupné odebírání sloupků, nosných lyžin a podvlaků, uložení získaného materiálu v pracovním prostoru.

Výztuž střešních konstrukcí z betonářské oceli

Výztuž z betonářské oceli je nedílnou součástí železobetonových konstrukcí zaručující jejich požadované vlastnosti. Obsahem standardu je přesun výztuže, rozvázání svazku výztuže, čtení plánu, rozměření a vyznačení polohy hlavní nebo rozdělovací výztuže v konstrukci, uložení výztuže a její zajištění svázáním nebo svařením, zajištění krycí vrstvy podložkami, dále vyznačení polohy třmínků v konstrukci, uložení třmínků a jejich zajištění svázáním nebo svařením.

Montáž střešních prefabrikovaných konstrukcí

Prefabrikované střešní konstrukce jsou součástí montovaných budov, hal nebo skeletů. Obsahem standardu je výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysu, rozprostření maltového lože, osazení dílce pomocí jeřábu, odepnutí háků nebo lan, v případě příhradových vazníků zajištění dílce vzpěrami, odstranění vzpěr, zmonolitnění spojů u střešních desek a panelů, odříznutí přečnívající malty, případné odstranění transportní výztuže a háků.

Sestavení vazníků z dílců na spínací plošině

Sestavení vazníků z jednotlivých dílců se provádí za účelem jejich následného spojení do jedné nosné konstrukce. Obsahem standardu je zavěšení prefabrikovaného dílce na lano, zdvih a otočení jeřábem, uložení dílce na podložku, výškové a směrové vyrovnání dílce, zajištění dílců proti posunu, odepnutí dílce od lana, signalizace jeřábníkovi, svaření a nátěr základní barvou.

Tepelně izolační střešní panely Kingspan

Panely Kingspan jsou tepelně izolační panely pro opláštění střech jednoduchých nebo složitých, rovných nebo obloukových. Obsahem standardu je přesun stavebního jeřábu v prostoru montáže, zavěšení panelu na lano, zdvih a otočení jeřábu, uložení panelu na místo, odepnutí lana, signalizace jeřábníkovi, přichycení k nosné konstrukci šroubováním, vytvoření detailů (hřeben, lemování atd.).

Konstrukce střechy z vláknocementových desek vlnitých

Jedná se o provedení krytiny vlnitými vláknocementovými deskami. Obsahem standardu je překontrolování plochy střechy, laťování a oplechování, připevnění přenosných komunikačních můstků z desek, přiřezání protilehlých rohů, uložení materiálů na plochy střechy a rozmístění (technologická manipulace), vrtání otvorů pro upevnění krytiny šrouby, pokládání a upevnění krytiny s utěsněním, řezání a úprava krytiny u proniků s nadstřešními konstrukcemi, u hřebene, okapů apod., pokrytí hřebene a úžlabí.

Střešní pláště dvouplášťových střech z dřevěných dílců montovaný

Střešní plášť z dřevěných dílců u dvouplášťových střech slouží jako nosná konstrukce pro střešní krytinu. Obsahem standardu je výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysu, osazení dílce pomocí jeřábu, odepnutí háčků, zajištění vzpěrami, připevnění na podporu střešního dílce, položení pásu lepenky a prkna pod podporu pláště, ukončení dílce u atiky trojúhelníkovu latí.

Nadstřešní dílce železobetonové montované

Nadstřešní dílce jako výlezy na střechu, pláště nebo desky tlumící komory se montují jako součást prefabrikovaných střech. Obsahem standardu je rozměření a vyznačení obrysu, rozprostření maltového lože, osazení dílce, odepnutí háků, zajištění spáry lištou, zmonolitnění spoje, odstranění lišty, odstranění klínů, odříznutí přečnívající malty.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00